Směrnice o členství v ČBaS

25.08.2013 09:02

Po schválení výkonným výborem dnes nabývá účinnosti Směrnice o členství v ČBaS. Vzhledem k tomu, že se dotýká každého člena ČBaS, doporučujeme ji jako povinnou četbu na léto. Seznamte se se svými právy či povinnostmi, jakož třeba i s důvody, kvůli kterým může být ukončeno vaše členství v ČBaS.

Po odkazu na příslušné předpisy ČBaS, na základě kterých je směrnice připravena, uvedených v článku I, je v obecných ustanoveních článku II popsáno základní dělení členství na dvě formy (individuální a kolektivní), obecná pravidla nabytí tohoto členství nebo jsou zde vymezena i základní práva a povinnosti členů.
 
Článek III upravuje evidenci členů sekretariátem ČBaS, kde zejména každý člen má za povinnost při změně údajů o sobě tuto informaci nahlásit sekretariátu, aby mohla být provedena patřičná změna v evidovaných datech.
 
V článcích IV a V jsou potom konkrétně upravena práva a povinnosti právnických (kluby či oddíly) a fyzických osob.
 
Je zde řešen postup při vzniku členství, který navazuje na obecnou úpravu uvedenou v článku II. Tento postup rovněž navazuje na stanovami upravený mechanismus, kde každý žadatel o členství v ČBaS má za povinnost nejprve přihlášení se k oblastnímu svazu a následně o jeho přihlášce rozhoduje výkonný výbor ČBaS. Přihlášení k oblastnímu svazu potom trvá po celou dobu členství.
 
Samostatně je upraven zánik členství, kde u právnických osob je vymezeno šest a u fyzických osob potom dokonce devět možných důvodů zániku členství v ČBaS.
 
U právnických osob je potom definována – v částečné návaznosti na svazovou evidenci dle článku III – povinnost aktualizace údajů o členech klubů a oddílů, vždy ke konci každého roku.
 
Převzato z ČBaS.